1. Jedz różnorodne potrawy

Dla dobrego zdrowia potrzebujemy ponad 40 różnych składników odżywczych, a żaden pojedynczy produkt nie jest w stanie dostarczyć ich wszystkich. Nie chodzi o jeden posiłek, chodzi o zrównoważony wybór żywności w czasie, który będzie miał znaczenie!

2. Opieraj swoją dietę na dużej ilości pokarmów bogatych w węglowodany

Około połowa kalorii w naszej diecie powinna pochodzić z produktów bogatych w węglowodany, takich jak zboża, ryż, makaron, ziemniaki i chleb. Dobrym pomysłem jest włączenie co najmniej jednego z nich do każdego posiłku. Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty, makaron i płatki zbożowe, zwiększą spożycie błonnika.

3. Zastąp tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi

Tłuszcze są ważne dla dobrego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak zbyt duża ich ilość może negatywnie wpłynąć na naszą wagę i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Różne rodzaje tłuszczów mają różne skutki zdrowotne, a niektóre z tych wskazówek mogą pomóc Ci zachować odpowiednią równowagę:

Powinniśmy ograniczyć spożycie tłuszczów całkowitych i nasyconych (często pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego) i całkowicie unikać tłuszczów trans; czytanie etykiet pomaga zidentyfikować źródła.

Spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, z przynajmniej jedną porcją tłustych ryb, przyczyni się do prawidłowego spożycia tłuszczów nienasyconych.

Podczas gotowania powinniśmy gotować, gotować na parze lub piec, zamiast smażyć.

4. Ciesz się dużą ilością owoców i warzyw

Owoce i warzywa należą do najważniejszych pokarmów dostarczających nam wystarczającej ilości witamin, minerałów i błonnika. Starajmy się jeść co najmniej 5 porcji dziennie. Na przykład szklanka świeżego soku owocowego na śniadanie, być może jabłko i kawałek arbuza jako przekąska i spora porcja różnych warzyw do każdego posiłku.

5. Zmniejsz spożycie soli i cukru

Wysokie spożycie soli może powodować wysokie ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Istnieją różne sposoby na zmniejszenie ilości soli w diecie:

  • Robiąc zakupy wybieraj produkty o niższej zawartości sodu.
  • Podczas gotowania sól można zastąpić przyprawami, zwiększając różnorodność smaków i smaków.
  • Podczas jedzenia dobrze jest nie mieć soli przy stole, a przynajmniej nie dodawać soli przed degustacją.
  • Cukier zapewnia słodycz i atrakcyjny smak, ale słodkie potrawy i napoje są bogate w kalorie i najlepiej spożywać je z umiarem, jako okazjonalny poczęstunek. Moglibyśmy, zamiast tego używać owoców, nawet do słodzenia naszych potraw i napojów.

Polecane

Jak zachować porządek w kosmetyczce?

Każdy wyjazd na dłużej lub krócej to prawdziwa męka pakowania? Najgorzej jest z kosmetykami, których nigdy nie możesz zmieścić, masz wrażenie, że kosmetyczka jest przepełniona? Wkurzają cię sytuacje z rozsypującym się po całej kosmetyczce pudrem lub bronzerem? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Metoda eliminacji Każdy wyjazd…

haszysz

Stres w codziennym życiu – jak się zrelaksować?

W niektórych przypadkach stres działa mobilizująco. Jednak gdy trwa zbyt długo, wyniszcza organizm, powoduje złe samopoczucie, zwiększa ogólny poziom lęku i utrudnia codzienne funkcjonowanie. Dlatego każda osoba powinna znaleźć metody, które sprzyjają odprężeniu i relaksacji. Sprawdź, jak skutecznie się zrelaksować. Skup się na swoim oddechu…

Szkolenia przeciwpożarowe w ramach BHP – Wrocław

Przed rozpoczęciem pracy zatrudnione osoby muszą przejść szkolenie z bezpieczeństwa i higieny pracy. Jego częścią jest między innymi szkolenie przeciwpożarowe. Jak wygląda? Jak je odbyć we Wrocławiu? Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej! Dlaczego BHP jest tak ważne?  Podejmując się pracy, chcemy mieć poczucie,…

Nosisz soczewki? Sprawdź ciekawostki!

Soczewki kontaktowe to wyrób medyczny, który nosi się na oku w celu korekcji wzroku lub z powodów kosmetycznych. Istnieją dwa główne rodzaje soczewek kontaktowych: korekcyjne i kosmetyczne. Soczewki korekcyjne są używane do leczenia różnych problemów z widzeniem, takich jak krótkowzroczność (nearsightedness), nadwzroczność (farsightedness) i astygmatyzm.…