1. Jedz różnorodne potrawy
Dla dobrego zdrowia potrzebujemy ponad 40 różnych składników odżywczych, a żaden pojedynczy produkt nie jest w stanie dostarczyć ich wszystkich. Nie chodzi o jeden posiłek, chodzi o zrównoważony wybór żywności w czasie, który będzie miał znaczenie!
2. Opieraj swoją dietę na dużej ilości pokarmów bogatych w węglowodany
Około połowa kalorii w naszej diecie powinna pochodzić z produktów bogatych w węglowodany, takich jak zboża, ryż, makaron, ziemniaki i chleb. Dobrym pomysłem jest włączenie co najmniej jednego z nich do każdego posiłku. Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty, makaron i płatki zbożowe, zwiększą spożycie błonnika.

3. Zastąp tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi
Tłuszcze są ważne dla dobrego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak zbyt duża ich ilość może negatywnie wpłynąć na naszą wagę i zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Różne rodzaje tłuszczów mają różne skutki zdrowotne, a niektóre z tych wskazówek mogą pomóc Ci zachować odpowiednią równowagę:
Powinniśmy ograniczyć spożycie tłuszczów całkowitych i nasyconych (często pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego) i całkowicie unikać tłuszczów trans; czytanie etykiet pomaga zidentyfikować źródła.
Spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, z przynajmniej jedną porcją tłustych ryb, przyczyni się do prawidłowego spożycia tłuszczów nienasyconych.
Podczas gotowania powinniśmy gotować, gotować na parze lub piec, zamiast smażyć.
4. Ciesz się dużą ilością owoców i warzyw
Owoce i warzywa należą do najważniejszych pokarmów dostarczających nam wystarczającej ilości witamin, minerałów i błonnika. Starajmy się jeść co najmniej 5 porcji dziennie. Na przykład szklanka świeżego soku owocowego na śniadanie, być może jabłko i kawałek arbuza jako przekąska i spora porcja różnych warzyw do każdego posiłku.
5. Zmniejsz spożycie soli i cukru
Wysokie spożycie soli może powodować wysokie ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Istnieją różne sposoby na zmniejszenie ilości soli w diecie:
- Robiąc zakupy wybieraj produkty o niższej zawartości sodu.
- Podczas gotowania sól można zastąpić przyprawami, zwiększając różnorodność smaków i smaków.
- Podczas jedzenia dobrze jest nie mieć soli przy stole, a przynajmniej nie dodawać soli przed degustacją.
- Cukier zapewnia słodycz i atrakcyjny smak, ale słodkie potrawy i napoje są bogate w kalorie i najlepiej spożywać je z umiarem, jako okazjonalny poczęstunek. Moglibyśmy, zamiast tego używać owoców, nawet do słodzenia naszych potraw i napojów.