Czym jest wapń? Wapń jest makroelementem, który w naszym organizmie występuje przede wszystkim w układzie kostnym. Jego rola nie ogranicza się jednak tylko do pomocy w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Ten ważny makroelement bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz na prawidłowe przekaźnictwo nerwowe.
Zawartość wapnia w naszym organizmie wynosi 1,4-1,66% masy ciała, przy czym aż 99% znajduje się w kościach i zębach. Pozostały 1%, w postaci zjonizowanej, występuje we krwi, płynach pozakomórkowych oraz w komórkach tkanek miękkich. W prawidłowym wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia w organizmie pomaga witamina D.
Dlaczego wapń jest nam potrzebny?
Wapń to jeden z głównych budulców kości i zębów. Jednak utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia we krwi jest bardzo ważne nie tylko ze względu na układ kostny. Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, enzymów trawiennych, utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek. Rola wapnia w naszym organizmie jest więc znacząca.
Jak dbać o prawidłowy poziom wapnia?
Wapń dostarczamy do organizmu z pożywieniem. W codziennej diecie powinniśmy uwzględnić produkty, które zawierają dużą ilość wapnia i tym samym ich spożycie pozwoli zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten makroelement. Produkty o największej zawartości wapnia to nabiał – mleko, sery, jogurty oraz niektóre produkty roślinne, takie jak fasola, szpinak oraz orzechy. Dietę można również uzupełnić stosując suplementy diety, takie jak na przykład Vitrum Calcium 1250 + Vitaminum D3.